Johan de Meij

Johan de Meij (Voorburg, 1953) studeerde directie en trombone aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en verwierf internationale erkenning als componist en arrangeur. Zijn oeuvre omvat naast eigen composities ook symfonische transcripties en bewerkingen van filmmuziek en musicals.

 

De Meij’s Eerste symfonie The Lord of the Rings, gebaseerd op Tolkiens gelijknamige bestseller, was zijn eerste grote compositie voor harmonieorkest. Het werk werd in 1989 bekroond met de prestigieuze Sudler Composition Award. In 2001 vond de première plaats van de versie voor symfonieorkest, uitgevoerd door het Rotterdams Philharmonisch Orkest. The Lord of the Rings verscheen meer dan twintig keer op cd, uitgevoerd door vermaarde orkesten zoals The London Symphony Orchestra en The Nagoya Philharmonic Orchestra. Ook zijn andere grootschalige werken vonden wereldwijd hun weg naar de orkesten, zoals de Tweede symfonie The Big Apple, het tromboneconcert T-Bone Concerto en het celloconcert Casanova. Casanova won in Italië de eerste prijs in de Internationale Compositiewedstrijd van Corciano (1999), en een jaar later werd een recenter werk, The Red Tower, bekroond met de Oman International Composition Prize.

 

Zijn meest recente Derde symfonie Planet Earth componeerde De Meij in opdracht van het Noord Nederlands Orkest. Naar aanleiding van de première was de Nederlandse pers unaniem lovend: “Meeslepende symfonie Johan de Meij tilt NNO naar grote hoogten” (de Volkskrant); “De Meij weet wat componeren is en hij weet hoe hij effect kan sorteren” (Trouw). In 2006 won Symphony no. 3 Planet Earth de tweede prijs in de Internationale Compositiewedstrijd van Corciano.

 

Naast componeren is Johan de Meij op diverse terreinen actief als musicus. Als trombonist maakt hij deel uit van Orkest De Volharding en is hij vaste remplaçant bij diverse andere ensembles en orkesten. Bovendien is hij een veelgevraagd dirigent en gastdocent: hij leidde concerten en seminars in vrijwel alle Europese landen en trad op in Japan, Singapore, Brazilië en de Verenigde Staten.