Het Jeugd Project Orkest

Het Jeugd Project Orkest (JPO) is een ad hoc harmonieorkest bestaande uit jeugdige muzikanten van 12 tot 30 jaar die op gevorderd niveau muziek met elkaar maken. We studeren in een of twee weekenden een programma in dat voor het grootste deel bestaat uit originele harmoniemuziek die niet te vaak gespeeld wordt. De projecten sluiten we af met een concert; dit kan een eigen concert zijn, deelname aan een festival of een samenwerking met andere orkesten. Naast de muziek maakt het sociale aspect een belangrijk onderdeel uit van de projecten. We bieden altijd de mogelijkheid om tijdens een repetitieweekend (vaak op je eigen luchtbed) te overnachten, zodat we 's avonds met z'n allen gezellig een drankje kunnen drinken om de dag af te sluiten.

 

Het JPO speelt muziek op een hoog niveau, muziek die je bij weinig andere jeugdorkesten zult aantreffen. Hierdoor krijgen muzikanten de mogelijkheid muziek te spelen die bij andere jeugdorkesten niet wordt gespeeld en krijgen zij partijen op hun lessenaar die bij 'volwassen' harmonie-orkesten door de oudere leden worden gespeeld. Dit trekt vooral muzikanten die uitdaging zoeken. Je moet dus wel bereid zijn om thuis te studeren zodat je goed voorbereid op de repetities verschijnt. We repeteren voornamelijk met het hele orkest, maar ook groepsrepetities zijn mogelijk.

Wat voor muziek spelen we?

Muzikaal gezien is het JPO echt uitdagend. We spelen muziek uit alle afdelingen en we gaan grote uitdagingen niet uit de weg. Zo hebben we in 2009 de eerste symfonie van Johan de Meij The Lord of the Rings tweemaal in zijn geheel uitgevoerd. Dit was uniek omdat Johan de Meij tijdens het repetitieweekend als gastdirigent optrad en omdat het maar zelden voorkomt dat een orkest alle vijf de delen speelt. Om het helemaal speciaal te maken, heeft rasentertainer Frank Groothof in oktober 2009 de prachtige muziek van Johan de Meij aangevuld met het verhaal van Tolkien! Daarnaast hebben we werken van Bert Appermont, Percy Grainger, Thomas Doss en andere topcomponisten als repertoire gehad.

 

Het orkest kent een basisbezetting van ongeveer 55 muzikanten. Elk project wordt de helft van het orkest gevuld met deelnemers uit de vaste kern van het JPO die al eerder hebben meegedaan. De andere helft van het orkest wordt gevuld met steeds weer nieuwe deelnemers, wat een erg leuke en succesvolle combinatie is. Het doel van onze stichting voor onze projecten is het stimuleren, motiveren en uitdagen van jonge muzikanten, componisten en dirigenten!

 

Dit uitdagen doen we ook op een bijzondere manier. Elk jaar nodigen we een jonge talentvolle muzikant uit om met het JPO te soleren.

Zo speelden Melissa Venema (trompet), Marlies van Gangelen (hobo), Rober Kahn (klarinet) en diverse anderen al prachtige composities van onder andere Alfred Reed en Nikolaj Rimsky-Korsakov. Vanaf 2008 tot en met het Zomerproject 2011 was Lex Bak de dirigent van het orkest, een talentvolle dirigent die het orkest en de dirigent zelf heeft laten groeien. Sinds het Zomerproject 2012 werken we met verschillende dirigenten samen.

Eisen voor deelname

Om mee te kunnen spelen met het JPO moet je aan een aantal eisen voldoen:

  • Je bespeelt een instrument uit de harmoniebezetting op minimaal B-niveau

(soms zijn 'bijzondere' instrumenten voor de harmoniebezetting gewenst, bijvoorbeeld contrabas, piano, of harp)

  • Je moet minimaal 12 en maximaal 29 jaar oud zijn (dispensatie voor bepaalde instrumenten is mogelijk)
  • Je speelt al enkele jaren in groepsverband.

 

De regel is dat de deelnemers van het voorgaande project tijdens de inschrijving een periode voorrang krijgen. Je kunt je al inschrijven, maar in deze periode gaat een deelnemer van het voorgaande project voor. Na deze periode staat de inschrijving ook open voor nieuwe deelnemers. In de praktijk komt het erop neer dat ongeveer de helft van de deelnemers van het voorgaande project zich inschrijft en dat er voor de helft van de orkestbezetting ruimte is voor nieuwe deelnemers.

Stemverdeling

We werken met een vaste bezetting van minimaal 55 tot soms wel zeventig muzikanten. Wij streven ernaar om een goede balans te vinden in de bezetting waardoor we genoodzaakt zijn om aan alle secties een maximaal aantal plaatsen te verbinden.

 

Ook binnen de secties proberen we een goede balans te vinden. Om te bepalen welke partij je gaat spelen in het orkest houden we rekening met:

  • Je speelniveau zoals door jou opgegeven, diploma’s zijn mooi meegenomen;
  • Je huidige positie in het/de orkest(en) waarin je speelt (we kijken ook naar het niveau van die orkesten omdat iemand die de tweede partij speelt in een eerste afdelingsorkest beter kan zijn dan een soloklarinettist van een orkest in de vierde afdeling);
  • De ervaring die wij met jou hebben opgedaan gedurende de projecten;
  • Het niveau van je sectiegenoten.

 

We werken veelal via een roulatiesysteem. Je speelt dus soms de eerste partij, soms de tweede, derde of vierde partij. Het hangt echter ook af van de muziek en het instrument dat je speelt. Dit geldt ook voor de solo’s. Deze gaan niet automatisch naar de beste muzikant, we willen graag iedereen een kans geven. Voor grotere solo’s of echte solowerken is het mogelijk dat we je vragen voor te spelen.

 

Het lijkt misschien of we alleen maar musiceren, maar tussen de repetities door is er voldoende tijd voor ontspanning en gezelligheid. Kijk gerust eens verder op de website naar onze foto’s en muziek.