Zomerproject 2011

Op het programma stond een solowerk van Rimsky-Korsakov voor trombone waarbij Jurgen Wentzel heeft gesoleerd. Met dit solowerk voor trombone speelden we ook het laatste solowerk van Rimsky-Korsakov uit het 'drieluik'.

Het JPO heeft de twee andere werken namelijk al eerder uitgevoerd. In de lente van 2008 heeft Robert Kahn het Clarinet Concerto uitgevoerd tijdens ons optreden op het leerlingorkestenfestival van Ons Genoegen in Krommenie. In de Zomer van 2009 speelde Marlies van Gangelen de Variaties for Oboe and Windband on a Theme of Glinka in de Wilhelminakerk.

 

Daarnaast speelden we Drieluik van Van Hemel. Een vrij onbekende componist maar de stukken die hij gecomponeerd heeft, zijn van hoog niveau. Het stuk behoorde een tijdlang tot de werken die op het Wereld Muziek Concours en tijdens topconcoursen uitgevoerd werden. Een stuk met ongebruikelijke klankformaties die uiteindelijk toch logisch blijken te zijn. Dirigent Lex Bak heeft tijdens zijn opleiding dit stuk bestudeerd, vandaar dat dit de ideale situatie was voor hem om het daadwerkelijk een keer uit te voeren.

Verder kwam Grainger met Children’s March voorbij samen met nog enkele andere uitdagende werken van Robert Jager en Rafael Taléns Pelló.

 

De inspeelrepetitie was ditmaal een flinke doorbijter. Ditmaal heeft de artistieke commissie zichzelf overtroffen om een uitdagend programma uit te zoeken. Dat weerhield de muzikanten echter niet om er nog harder op te oefenen want wat is het toch een heerlijke muziek! Het concertweekend begon ditmaal op vrijdag zodat we nog een extra dag hadden om te studeren (en extra gezelligheid na afloop). De volgende ochtend stond er een lekker ontbijtje klaar en toen iedereen wakker was, begon de grote verhuizing naar de Wilhelminakerk in Bussum. We repeteerden deze dag in de kerk om alvast te wennen aan de akoestiek. In de pauzes was er tijd om bij te kletsen met elkaar en stond er een soepje klaar. Na het eten was het tijd om de concertkleding aan te trekken voor het concert.

 

Bijzondere gasten

De zaal zat zoals gebruikelijk lekker vol en we hadden zelfs twee celebrities in ons midden: de vrouw en dochter van Oscar van Hemel hadden de moeite genomen om te komen luisteren naar Drieluik . Een ware verrassing! Na afloop zijn beide erg tevreden en hebben lovend gesproken want eerlijk toegegeven; het is een moeilijk stuk en daarom wordt het helaas niet zo vaak gespeeld. Dat is commentaar waar het JPO maar in het bijzonder Lex trots op kan zijn.