Winterproject 2009 - The lord of the rings

Het Winterproject 2009 stond geheel in het teken van 'The Lord of the Rings'. Deze prachtige compositie van Johan de Meij behoort tot de topstukken voor harmonieorkest. In 1984 begon Johan met componeren en pas vier jaar later heeft hij het stuk gepubliceerd.

 

Zie voor het verloop van dit grote project de pagina Winterproject 2008/2009.

 

De symfonie The Lord of the Rings

 

Johans eerste symfonie 'The Lord of the Rings' is gebaseerd op de gelijknamige trilogie van J.R.R. Tolkien. Dit boek, in Nederland bekend onder de titel 'In de ban van de Ring', heeft sinds de verschijning in 1955 vele miljoenen lezers over de gehele wereld weten te boeien. De symfonie bestaat uit vijf afzonderlijke delen, die ieder een figuur of een belangrijke episode uit het boek illustreren. Het werk is gecomponeerd voor een normale harmonie-bezetting, uitgebreid met sopraansaxofoon, flügelhorn en piano. Geen enkele uitgeverij bleek echter bereid om de uit vijf delen bestaande symfonie, met een totale speelduur van 45 minuten, uit te geven. Daarom besloot Johan de Meij tot het oprichten van zijn eigen muziekuitgeverij, Amstel Music.

 

De wereldpremière vond plaats op 15 maart 1988 te Brussel, uitgevoerd door het Groot Harmonie-orkest van de Gidsen onder leiding van Norbert Nozy. De Nederlandse première werd verzorgd door de Koninklijke Militaire Kapel onder leiding van Pierre Kuypers, op 2 juni 1988 in Kerkrade bij de voorpresentatie van het Wereld Muziek Concours 1989. Dit zelfde orkest bracht in maart 1989 het werk uit op cd. Inmiddels zijn er reeds vijftien integrale versies van de symfonie op CD verschenen, waaronder een symfonische versie door het London Symphony Orchestra.

 

Met zijn eerste symfonie werd Johan de Meij winnaar van de Sudler International Wind Band Composition Competition 1989. Het werk werd in Chicago gekozen uit 143 inzendingen uit 27 verschillende landen.

 

Hoewel het niet eenvoudig is een dermate omvangrijk en complex boek in het kort weer te geven volgt hier de grote lijn. Alles draait om de Ring, afkomstig van de oermachten, die beslist over heil en verderf van de wereld.

Jarenlang was de Ring in bezit van het schepsel Gollem, maar dan krijgen de Hobbits hem in handen. Kwade machten ontwaken en de strijd om de Ring barst los. Er is maar één oplossing om de wereld voor een ramp te behoeden: de Ring moet worden vernietigd in het vuur waarin hij is gesmeed, in de Vuurberg in Mordor, midden in het vijandige gebied. De Hobbit Frodo moet deze opdracht uitvoeren en er vormt zich een reisgenootschap onder leiding van Gandalf de tovenaar, met de Hobbits Sam, Pepijn en Merijn, de dwerg Gimli, de Elf Legolas, Boromir en Aragorn, de latere koning. Het gezelschap wordt heimelijk achtervolgd door Gollem, die geen middel schuwt om zijn dierbare Ring weer in zijn bezit te krijgen. Het gezelschap valt al snel uiteen en na vele hachelijke avonturen en een verrassende ontknoping kunnen Frodo en Sam uiteindelijk terugkeren naar hun vertrouwde woonplaats de Gouw.

 

I - Gandalf

The wizard

Deel één is een muzikaal portret van de tovenaar Gandalf, een van de hoofdpersonen in de trilogie. Zijn wijze, nobele verschijning wordt uitgebeeld in een statig motief, dat in deel IV en V nog in een andere gedaante wordt gebruikt. De plotselinge inzet van het allegro vivace, dat duidt op de onvoorspelbaarheid van de grijze tovenaar, wordt gevolgd door een woeste rit op zijn prachtige schimmel "Shadowfax" (Schaduwvacht).

 

 

II - Lothlórien

The elvenwood

Het tweede deel is een impressie van Lothlórien, het elvenwoud, met zijn prachtige bomen, planten en exotische vogels, uitgebeeld door houtblazerssoli. De ontmoeting van de Hobbit Frodo met vrouwe Galadriel krijgt gestalte in een charmant allegretto. In de Spiegel van Galadriel, een zilveren bron in het woud, ziet Frodo een drietal voorspellende visioenen, waarvan de laatste, een groot onheilspellend Oog, hem danig van streek maakt.