Lenteproject 2009

Voor de tweede keer stond het Lenteproject in het teken van een festival. In 2008 mochten we het leerlingenorkestenfestival van Onderling Genoegen Krommenie afsluiten, dit jaar hebben we deelgenomen aan het Waterland Muziek Festival (WMF). Het is een uitstekende manier om je als orkest te presenteren. Het festival vond plaats op 18 en 19 april 2009 in Theater de Kunstgreep van Oostzaan, een van de mooiere kleine theaters in Noord-Holland.

 

Zondag 5 april hebben we de gehele dag gerepeteerd aan vier composities.

Colonial Song van Percy A. Grainger (1882-1961) is een compositie uit 1913 maar werd pas in 1919 voor het eerst uitgevoerd. Kees Kramer heeft dit stuk met ons gerepeteerd en uitgelegd hoe muziek van Grainger gespeeld moet worden. Kees Kramer is in Nederland de expert op het gebied van Graingermuziek en is tevens dirigent van enkele hafabra-orkesten.

The Monk and the Mills (2006) is een compositie van de Oostenrijkse componist Thomas Doss (1966) en beschrijft de sage van het dal der molens. De sage vertelt ons dat een monnik een vloek over het dal en haar bewoners, oorlogzuchtige en hebberige mensen, heeft uitgesproken. Hij ontnam hen elk plezier in het leven waaronder muziek. Op een dag komt een muzikant langs die een en ander teweeg brengt.

 

Elisabeth is een musical uit 1992 en beschrijft het leven van deze Oostenrijkse keizerin vanuit het oogpunt van haar moordenaar Luigi Lucheni. Johan de Meij bewerkte de musical in 2000 voor harmonie/fanfare. Tijdens het Winterproject 2009 dirigeerden Pieter Senden, Michiel de Boer, Arie Willem Schouten en Stefan de Hoogt het stuk al met het JPO en ook Johan de Meij zelf waagde zich aan een doorloop. Nu was het Lex Bak zijn taak dit stuk snel en goed onder de knie te krijgen.

Crazy van Derek Bourgeois: dit stuk hebben we eerder gespeeld tijdens het Zomerproject 2008 en is inmiddels toegevoegd aan de basismap.

 

Het was een zeer ontspannen project, zeker als je het vergelijkt met het intensieve LOTR-project dat we net achter de rug hadden. Zondagochtend was het eerst de beurt aan Kees Kramer. Hij leerde ons hoe je muziek van Percy Grainger moet interpreteren en legde de basis voor Lex. Het was een erg leerzame en leuke gastdirectie. Daarna mocht Lex aan de Bak met het uitgekozen beoordelingswerk The Monk and The Mills. Een zeer leuk werk wat uitermate geschikt bleek voor het JPO. Dit was ook de mening van de jury, Danny Oosterman.

 

Hierna was het tijd voor de lunch. Orkestmoeder Emmy had weer voor lekkere soep, broodjes en een warme snack gezorgd. De inwendige mens wordt bij het JPO altijd goed verzorgd. In de avond was er een Chinese hap, ijsjes en snoep.

De rest van de dag werd er ontspannen gerepeteerd, af en toe genietend van het prachtige weer. Iedereen vond het dan ook jammer toen we om 21:00 naar huis gingen. Twee weken later zouden we elkaar echter weer zien in Oostzaan. Na een korte repetitie in de Kunstgreep werden de terrasjes opgezocht of kon men luisteren naar andere deelnemers aan het festival. Om vier uur was er even paniek in de tent omdat we 45 minuten eerder op moesten dan ons in eerste instantie was verteld. Maar het JPO is flexibel dus om half vijf zaten we met 44 muzikanten op het podium en hebben we vol enthousiasme gespeeld. Na afloop ging een grote groep gezellig uit eten en bleven anderen luisteren of moesten nog een keer spelen met een ander orkest. Wederom een succesvol project. Op naar de zomer!