Een verhuizing is altijd spannend, zeker als je na die verhuizing nieuwe vrienden en kennissen moet vinden en je nieuwe contacten moet leggen. Toen de vereniging Concordia in 2006 besloot om uit de organisatie te stappen, ook zij wilden eens gewoon vakantie hebben, bleven we welkom in Oostzaan maar het jaar 2007 legde veel druk op de schouders van Wil en Pieter Senden. Vandaar dat deze beiden besloten het gehele Zomerproject naar Huizen (NH) te verplaatsen. Het Jeugd Project Orkest (JPO) was hier al twee keer eerder geweest. In het gebouw van Prinses Irene, waar Wil dirigent en Pieter docent is en beide actief zijn in het Harmonieorkest, zijn alle faciliteiten beschikbaar, ook om een kleinschalig concert te organiseren. Het Zomerorkest (ZO) repeteerde elke woensdagavond in het gebouw en maakte grotendeels gebruik van het Archief van Prinses Irene.

Zomerproject 2008

De 55 deelnemers van het ZO kwamen uit vele gemeenten, sommige dichtbij zoals Huizen, Hilversum en Naarden, anderen wat verder weg zoals Diemen, Oostzaan en Amsterdam, maar ook mensen uit Utrecht, Ede, Wassenaar en Delft wisten de weg te vinden. Pieter en Wil wisselden elkaar tijdens de repetities af, Wil werkte aan Tribute to Gershwin, Adagio for Winds, The Balcan Clarinet en What a Wonderful World. Pieter dirigeerde Dances with Wolves, Rainbow Warrior, Balade for Alto Sax and Band van Reed en Air (Dublinesque).

De repetities werden ondanks de vakantie goed bezocht en na afloop was het altijd tot laat gezellig. Het was ook leuk om te zien dat een behoorlijke groep jongeren van het JPO in de zomer actief bleef en zodoende in beide orkesten mee speelden.

Op vrijdag 15 augustus kwamen de JPO-ers naar Huizen en legden beslag op het gebouw. Leslokalen werden weer tot slaapkamers omgebouwd en de diverse benodigdheden voor een gezellig weekend zoals de biertap, stereotoren en barbecue werden geïnstalleerd. Buiten stonden tafels en stoelen en het weer zat enorm mee. Wat echter niet mee zat was de eerste repetitie op vrijdagavond. Het was niet best wat er gespeeld werd en er waren wat woorden voor nodig om de muzikanten wakker te schudden. Dit ging echter niet ten koste van de gezelligheid, die grotendeels te danken was aan de uitstekende barbediening van Tim & Berry (resp. secretaris en voorzitter van Prinses Irene) die met hun jonge leeftijd van 22 een super sfeer wisten neer te zetten. Tot in de erg late uurtjes bleef het gezellig. Dirigent Lex Bak was toen (ergens rond drieën) al met Pieter en secretaris Bastiaan vertrokken om bij Pieter thuis de nodige rust te nemen.

De volgende ochtend begonnen we met sectie repetities o.l.v. van een aantal ervaren mensen. Deze twee uur bleken uitermate goed besteed want toen Lex met het gehele orkest aan de gang ging waren er grote vorderingen gemaakt. Er werd hard gewerkt aan het ambitieuze programma bestaande uit: Choralis Tonalis, Eine kleine Yiddische Ragmusik van Gorb, de delen 1 en 4 uit the Lord of the Rings van de Meij, Crazy en Serenade van Derek Bourgeois, Abendstimmung, Caravan en Hawaii five-O. Ga er maar aanstaan, het was misschien ook wel een beetje to much maar we blijven uitdaging zoeken.

 

Om vijf uur werd het gebouw opgeruimd en omgebouwd voor het concert. Er zouden uiteindelijk 130 mensen publiek en 110 muzikanten aanwezig zijn. Trompettisten Suus en Tom zorgden voor een perfect stukje BBQ vlees en moeder Senden had voor een lekker saladebuffet gezorgd. Ook enkele ZO-ers kwamen een vorkje mee prikken en weer werd het erg gezellig.

Om zeven uur speelde het ZO in en kwam het publiek langzaam binnen. Exact om acht uur opende Wil Senden het concert en speelde het Zomerorkest de eerste stukken van het programma. Één van de hoogtepunten was het optreden van componist Paul Dzon in zijn eigen werk The Balcan Clarinet. Hij begon met een indrukwekkende solo-introductie. Dat Paul een begaafd klarinettist is liet hij ook in het samenspel met het ZO horen. Bij Balade voor Alt Sax and band van Alfred Reed bleef Bastiaan Prickartz, ondanks de 8 uur repetitie die hij al achter zich had, knap presteren. Pieter had pas tijdens het concert door dat hij drie stukken achter elkaar moest dirigeren hetgeen ook hem, na alle drukte van het JPO, zwaar viel, maar samen met het orkest werkte hij zich op een mooie wijze door Air Dublinesque van Billy Joel. Het ZO sloot af met What a Wonderfull World. Pauze!

Na de pauze ging het JPO verder. Ondanks het zware weekend was iedereen op en top geconcentreerd en werd er mooie muziek gemaakt. Na een weifelend begin van Choralis Tonalis herpakte het orkest zich in Eine kleine Yiddische Ragmusik van Adam Gorb. In dit werk konden de goede instrumentalisten die het orkest rijk is zich laten gelden. Daarna schoof iedereen naar het puntje van zijn stoel! De opening van Gandalf, deel 1 uit The Lord of the Rings, is altijd spannend maar het orkest bracht het er uitstekend vanaf. Een goed begin is het halve werk en voordat we het ons realiseerden waren we klaar met deel 4, Journey in the Dark. Dit deel eindigt ontzettend rustig en zacht.

De overgang naar het luidruchtige en luchtige Crazy van Derek Bourgeois was er dan ook één van uitersten. Maar nadat het publiek wakker was geschrokken wiegde Joost van der Putten iedereen weer in slaap met zijn solo in Abendstimmung van Pavel Stanek. Tijdens dit bijna wiegeliedachtige werk droomde iedereen weg bij de sonore klanken van Joost. Het JPO staat voor veelzijdigheid in muziek en speelt zo veel mogelijk originele muziek. Tot nu toe was dat ook het geval en daarom was Caravan van Duke Ellington een mooi einde van het (officiële) programma. Na de gebruikelijke dank je wel verhaaltjes en de bosjes bloemen sloot het JPO echter in stijl af met als toegift Serenade van Derek Bourgeois en als absolute uitsmijter Hawaii five-O die de eerste keer niet snel genoeg ging dus zelfs 2 x gespeeld werd. Ondanks dit bleef het record van 1 minuut 33 (Winterproject 2008) staan. Blijven oefenen mensen!

Dat het gezellig is kun je zien op dit youtube filmpje wat Suus Karskens gemaakt heeft.

 

Bekijk hier de deelnemers van het Zomer Project.

Bekijk hier het programma van het Zomer Project.