Winterproject 2008/2009

Het afgelopen Winterproject stond geheel in het teken van Johan de Meij's eerste symfonie, The Lord of the Rings. Dit meesterwerk van de Nederlandse blaasmuziek heeft niets te maken met de beroemde filmtrilogie maar is wel gebaseerd op de boeken van Tolkien, in Nederland bekend onder de naam “In de ban van de Ring”. Kijk bij Winterproject 2009 voor uitgebreide achtergrondinformatie over de compositie.

 

Het JPO heeft deze vijfdelige compositie in zijn geheel uitgevoerd, iets dat zelden gebeurt omdat de delen 2 en 3 enorm lastig zijn. We hebben daarom niet slechts een weekend aan het instuderen besteed, maar zijn al sinds het Winterproject 2007-2008 hiermee bezig. Tijdens het concert van het Winterproject op 10 januari 2008 werd deel 5, Hobbits, uitgevoerd en tijdens het afgelopen Lenteprojectconcert op 1 juni 2008 speelden we deel 1, Gandalf. Tijdens het Zomerproject 2008 kon het orkest kennis maken met alle vijf de delen en hebben we delen 1 en 4 uitgevoerd.

 

Het orkest

Omdat Lord of the Rings tot de absolute top van muziekwerken behoort, hadden we voor de bezetting van dit project de lat extra hoog gelegd. Door middel van goede pr was het gelukt om tachtig muzikanten uit heel Nederland bij elkaar te krijgen. Muzikanten uit Noord-Holland, Brabant, Twente, Zuid-Holland, Utrecht en elders vonden elkaar in muziek en vriendschap. Extra gelukkig waren wij met de aanwezigheid van onder andere een strijkbas, een contrafagot en een pianist. Dit maakte ons orkest tot een Symfonisch Blaasorkest.

 

Projectdagen

Gezien de moeilijkheidsgraad van de symfonie hebben wij meerdere dagen samen gerepeteerd. De repetities vonden plaats op de volgende dagen:

 

Zondag 16 november 2008: Studie te Huizen (NH) van 10:00 tot 18:00, voornamelijk groeps- en sectierepetities.

 

Zaterdag 29 november 2008: Studiedag te Assendelft (NH) van 10:00 tot 18:00.

 

Zaterdag 10 en zondag 11 januari 2009: Studieweekend te Huizen (NH). Zaterdag de hele dag tutti-repetities en op zondag repetitie onder leiding van gastdirigent Johan de Meij.

 

Zaterdag 24 januari 2009: Van 10:00 tot 22:00 generale repetitie met aansluitend het concert en de dvd-opname in de Wilhelminakerk te Bussum.

 

Concert

Het concert werd gegeven in een uitverkochte Wilhelminakerk in Bussum. In een schitterende ambiance kwam het orkest, na een lange openingsspeech van de voorzitter en de penningmeester, per sectie apart op. Prachtig in het zwart gestoken namen zij plaats in de strak vormgegeven orkestopstelling, die helaas ontsierd werd door alle bekabeling, camera’s en microfoons, maar het was een plaatje om te zien! Na het inspelen met Choralis Tonalis nam het orkest ruim de tijd om af te stemmen.

Hierna speelde het orkest vol passie en liefde! Het zal niet foutloos geweest zijn, maar iedereen was uitermate geconcentreerd en gefocust. Lees hier een concertimpressie van de deelnemers.

Na een daverend applaus en een staande ovatie verliet het JPO weer per sectie het podium waarna het publiek achterbleef in de kerk. Voor het eerst in de JPO-geschiedenis namen Lex en Pieter de groep apart om een paar laatste woorden te spreken. Toen pas kon iedereen gaan opruimen, het publiek spreken en nagenieten van een prachtig concert!